vineri, 31 iulie 2020

La 185 de ani de la nașterea lui "Badea George"...

Mâine, 1 august 2020, se împlinesc 185 de ani de când Patriarhul cauzei românești, George Pop de Băsești, Președintele Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia, a zărit lumina zilei.
Nicolae Iorga l-a numit atât de frumos "bătrânul nației", recunoscându-i marile merite în desăvârșirea unității naționale a tuturor românilor.
Poetului pătimirii noastre, Octavian Goga, îl descria pe "Badea George" astfel: “Înfățișarea lui impunea un aspect de demnitate și curățenie morală, împrumutând frământărilor dimprejur o haină de vetustitate severă, legându-ne de continuitatea aspirațiilor din vechime și dându-ne tuturor senzația binefăcătoare că lupta pe care o ducem e perfect legitimă și credințele noastre vin de demult, de foarte departe… E un capitol de istorie în cripta de la Băsești. Epigoni ai țării mele, duceți-vă la ea să învățați dragostea de neam!”

Să ne rugăm Bunului Dumnezeu pentru ca sufletul lui George Pop de Băsești să se odihnească în pace, iar noi să fim demni de a merge pe urmele lui!


Ionel Mesaroș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu