vineri, 31 iulie 2020

185 DE ANI DE LA NAŞTEREA LUI GEORGE POP DE BĂSEŞTI, PREŞEDINTELE MARII ADUNĂRI NAŢIONALE DE LA ALBA IULIA


Mâine se împlinesc 185 de ani de când a venit pe lume, în satul sălăjean Băseşti, cel supranumit „Bătrânul Naţiei” sau „Patriarhul cauzei româneşti”.

George (sau Gheorghe) Pop de Băseşti şi-a dedicat întreaga viaţă cauzei românilor oprimaţi din Transilvania, parte a Imperiului Austro-Ungar. Corolarul vieţii sale a fost funcţia de preşedinte al Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.

A fost, de asemenea, lider al mişcării memorandiste şi precursor al lui Iuliu Maniu, în sensul că se numără printre cei care au întemeiat Partidul Naţional al Românilor din Transilvania şi Ungaria, cel devenit ulterior PNŢ.

Spre apusul vieţii, şi-a donat întreaga avere Mitropoliei Greco-Catolice a Blajului, cerând ca „din această avere, să se înființeze spre mărirea Atotputernicului Dumnezeu și în favorul dezvoltării culturale a poporului român o fundație perpetuă și neschimbată”.

Octavian Goga îl descria pe George Pop de Băseşti în felul următor: „Înfățișarea lui impunea un aspect de demnitate și curățenie morală… și dându-ne tuturor senzația binefăcătoare că lupta pe care o ducem (pentru drepturi ale românilor din Transilvania imperială austro-ungară – n.r.) e perfect legitimă și credințele noastre vin de demult, de foarte departe…

E un capitol de istorie în cripta de la Băsești. Epigoni ai țării mele, duceți-vă la ea să învățați dragostea de neam!”

Acum 15 ani, în satul său natal, pe un teren donat de George Pop de Băseşti Bisericii Greco-Catolice, a fost ridicată o biserică, în interiorul căruia e pictat chipul său.

Casa în care a locuit a devenit casă memorială, renovată şi reabilitată din temelii chiar anul acesta.

George Pop de Băseşti e una dintre acele personalităţi prea puţin cunoscute publicului larg, nedrept de puţin mediatizată şi de preţuită, în ciuda rolului său hotărâtor în tot ceea ce a însemnat lupta împotriva deznaţionalizării, dusă de românii din Transilvania, din perioada prememorandistă şi până la Marea Unire.

Nu exagerăm deloc dacă spunem că, dacă azi se vorbeşte româneşte în Transilvania, iar România are hotarele vestice pe care le are, asta se datorează şi crezului şi trudei de-o viaţă a lui George Pop de Băseşti.

Sursă articol: https://argesulonline.ro/185-de-ani-de-la-nasterea-lui-george-pop-de-basesti-presedintele-marii-adunari-nationale-de-la-alba-iulia/?fbclid=IwAR1K1gUDe3elMIkfq1YSKxdAl0TMq7GjSw39Xj2kWr_1TsgFab_XodMJhZg

Ionel Mesaroș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu