sâmbătă, 25 februarie 2023

„Mica Romă” de sub poalele Codrului

 


Comuna Băseşti sau “Mica Romă” de la poalele Codrului, cum o numeşte dirijorul Valentin Băinţan, este situată la interferența judeţelor Maramureş, Sălaj şi Satu Mare. Ea e considerată a doua localitate din Transilvania ca valoare spirituală, după Blaj, şi poartă amprenta venerabilului George Pop de Băseşti, care alături de alte personalităţi şi asociaţii ale vremii, au marcat destinul poporului român din Transilvania.

Testamentul marelui om şi patriot, George Pop de Băseşti, este pus în aplicare, după 100 de ani. El și-a lăsat prin testament toata averea Preaveneratului Capitlu Mitropolitan Greco-Catolic de la Alba Iulia și Făgăraș, cu sediul la Blaj. De asemenea, în 1914, întemeiază prin testament “Fundația George Pop de Basești și fiica lui Elena”, care avea scopul de a înființa școli de agricultură pentru copiii de la sate, cei mai merituoși învățăcei urmând să primească animale și unelte de muncă, iar dascălii lor susținere materială.
Pe terenul donat de George Pop de Băseşti Bisericii Române Unite cu Roma, pe dealul Viei Doamnei, a fost înălțată Mănăstirea Greco-Catolică Sfântul Anton, cu două hramuri “Sfântul Gheorghe”și "Adormirea Maicii Domnului", sfinţită în anul 2005. Locul pe care astăzi prinde contur complexul mănăstirii, având o suprafaţă de 15 ha, a fost cândva gradina lui George Pop de Băseşti. De mănăstire va aparţine o pădure întinsă pe o suprafaţă de peste 400 ha, până la hotarul cu judeţul Satu Mare. În vecinătatea mănăstirii se va construi un centru cultural cuprinzând biblioteca şi sală de conferinţe, chilii, centru pentru bătrâni şi copii orfani.
Fundaţia “George Pop de Băseşti” organizează manifestări culturale, lansări de carte, întâlniri cu ziarişti, scriitori, oameni de cultură. Tot la Băseşti, fiinţează Festivalul de Literatură şi Colocviile de Istorie “George Pop de Băseşti”. Încet, dar sigur, Băseşti-ul redevine un important centru de religie, cultură, spiritualitate.-(Ionel Mesaroș)

Obiective turistice:

Casa Memorială „George Pop de Băsești”


Aceasta e amplasată la nr. 124, fiind organizată în conacul care a aparținut marelui om politic, descendent al unei familii nobiliare și se află pe lista monumentelor istorice de importanță națională, fiind inclusă în „Ruta Cultural Turistică a patrimoniului muzeal din România”.
Casa a fost construită în anii 1885 – 1890, constituind timp de trei decenii un loc de întâlnire a multor personalități. Până în 1940, casa a fost locuită de fiica sa, Elena Pop Longin (1860 – 1940), cunoscută militantă feministă și de soțul ei, Francisc Hossu Longin. Naționalizată în 1948, a servit ca sediu CAP și magazie de cereale. În perioada 1970 – 1976 s-au executat lucrări de reabilitare, organizarea muzeului făcându-se în etape. Sunt valorificate expozițional piese originale cu caracter istoric și memorial aparținând lui George Pop de Băsești (1835 – 1919), fruntaș al luptei pentru unirea Transilvaniei cu România, președintele Partidului Național Român și al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia (1 decembrie 1918).-(Ionel Mesaroș)

Mănăstirea Greco-Catolică Băseşti


A fost ridicată în memoria lui George Pop de Băsești (1835-1919), în grădina acestuia. Piatra de temelie a fost pusă în anul 2000, iar mănăstirea a fost sfințită în anul 2005. La eveniment au participat Preafericitul Lucian Mureșan, Preasfințitul Ioan Șișeștean (în acea vreme, Episcop de Maramureș), Preasfințitul Virgil Bercea (Episcop de Oradea) și Jean Claude Periset (Nunțiul Apostolic la București), peste 50 de preoți și numeroși credincioși.
Această mănăstire are 2 hramuri:
23 Aprilie: „Sfântul Gheorghe” – zi în care este comemorat, de regulă, și Gheorghe Pop de Băsești
15 August: „Adormirea Maicii Domnului”.
Preot paroh: Beșkid Gabriel
(Ionel Mesaroș)

„Teiul Unirii”

Sursa foto- Marius Ionuțaș

Pe lângă casa memorială, în Băsești, mai sunt locuri încărcate de istorie şi simboluri ale Marii Uniri. Pe Dealul Viei Doamnei, în apropierea casei memoriale, se află Mănăstirea Greco-Catolică, locul în care George Pop de Băseşti a avut grădină, livadă, vie.
În spatele mănăstirii se află „Teiul Unirii„, un tei multisecular, un tei minunat la umbra căruia se află o masă şi băncuţe, locul în care George Pop de Băseşti se întâlnea cu Vasile Lucaciu, Vasile Goldiş, Ioan Raţiu, Ion I. C. Brătianu, Nicolae Titulescu, Nicolae Iorga, Nicolae Filipescu, Vintilă Brătianu, Vasile Lucaciu, Iuliu Maniu, Iosif Vulcan, Petre Dulfu şi cu mulţi alţi demnitari români.
E locul unde s-au născut iniţiativele care au împlinit visele neamului românesc.
Aici, s-au luat cele mai importante decizii privind Unirea, teiul bătrân fiind martor la cele plănuite de fruntașii mișcării naționale, el a devenind un simbol pe stema Băseştiului, cunoscut azi ca „Teiul Unirii”.-(Ionel Mesaroș)

Biserica ”Sfântul Anton de Padova”

Înălțată în centrul satului, Biserica Greco–Catolică Sfântul Anton de Padova din Băsești, sfințită de către episcopul Ioan Șișeștean, în data de 14 iunie 2009, întregește într-un mod deosebit de plăcut ansamblul arhitectural al zonei. Construită numai din lemn, așezată în aer liber, integrată perfect în sufletul locului, se prezintă în întregul său ca o sculptură ce capătă, pe măsură ce te apropii, dimensiuni și expresii nebănuite, izvorâte din memoria istoriei lemnului.-(Ionel Mesaroș)

Monumentul funerar al lui George Pop de Băsești...


Pentru a cinsti memoria tatălui său, George Pop de Băsești, care nu a avut parte de funeralii naționale așa după cum i se cuvinea, fiica sa Elena Hossu-Longin reușește, cu mari strădanii, să ridice un monument, la Băsești, la patru ani de la moartea ilustrului său părinte.
Ultima dorință a lui “Badea George” a fost aceea de a fi înmormântat la Băsești, spunând următoarele: "Să mă îngropați lângă ai mei și în mijlocul poporului cu care am trăit, am muncit și m-a ascultat!"
Monumentul se află în cimitirul din Băseşti, alături de alte cinci morminte, toate fiind împrejmuite cu un gard din stâlpi de beton şi fier forjat. Postamentul din piatră de carieră, înalt de 70 cm, susţine un obelisc din marmoră neagră, înalt de 220 cm, ornamentat cu o mulură.
Sub semnul sfintei cruci au fost inscripționate următoarele cuvinte memorabile: "Aici își doarme somnul de veci George Pop de Băsești, președinte al Partidului Național Român și al istoricei adunări dela Alba Iulia, unde a proclamat unirea tuturor Românilor. Născut la 1 August 1835, trecut la veșnicie în 23 februarie 1919, sub șuerul gloanțelor secuești, apărat de Armata Româna liberatoare. Domnul a chemat pe robul său, căruia i s-a dat să vază desrobirea neamului. “
Ceremonia de dezvelire a acestui monument a avut loc pe data de 6 mai 1923. A fost o zi de adevărat pelerinaj la mormântul lui George Pop de Băsești.-(Ionel Mesaroș)

Personalități locale:



George Pop de Băsești (n. 1 august 1835, Băsești, Comitatul Sălaj – d. 23 februarie 1919) a fost un politician român din Transilvania, între 1881-1902 vicepreședinte, iar între 1902-1918 președinte al Partidului Național Român din Transilvania.

Alexandru Pop (n. 1877, Băsești, comitatul Maramureș, Regatul Ungariei – d. 1929, Cehu Silvaniei, Regatul României) a fost un deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, cel care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918.
A fost doctor în drept. Ca avocat a îndeplinit mai multe funcții : director de bancă, membru în consiliul baroului avocaților și curatorul bisericii române unite din Băsești.



Dumitru Pop (n. 18 martie 1927, Băsești, Maramureș, România – d. 11 decembrie 2006, Cluj-Napoca, România) a fost un filolog, folclorist, etnolog român și profesor la Facultatea de Filologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj.
S-a remarcat prin activitatea de cercetare a domeniului său și a fost creatorul școlii de folcloristică de la Cluj. A fost de asemenea un pasionat culegător de folclor.


Decebal Traian Remeș (n. 26 iunie 1949, Băsești, Maramureș, România – d. 14 februarie 2020) a fost un economist și politician român, care a îndeplinit funcțiile de ministru al finanțelor (1998-2000) și de ministru al agriculturii și dezvoltării rurale (2007) în guvernele României. A fost de asemenea deputat român în legislatura 1996-2000, ales în județul Maramureș pe listele partidului PNL.


Irineu Pop, născut Ionel Pop, (n. 2 iulie 1953, Băsești, Maramureș) este un teolog român, care îndeplinește din 2011 funcția de arhiepiscop al Alba-Iuliei, fiind membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. El a îndeplinit anterior funcția de episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu numele de Bistrițeanul (1990-2011).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu