marți, 20 iulie 2021

Satul păstorului Ilie Băsan...


Toponimia satului Băsești are origine arhaică, existând un document scris în limba maghiară de Petri Mor din care am aflat câteva date semnificative referitoare la istoria satului Băsești. În acest act satul figurează sub denumirea de Ilyesfalva, adică satul lui Ilyes (al lui Ilie). Un alt nume, mai apropiat de cel actual, era Bassafalva. Denumirea de Bassafalva vine, probabil, de la Băsav, sau de la Bacza, ce însemană baciul, păstorul. Se pare că acel Ilie era păstor, relatările bătrânilor despre acel păstor poartă o aură de legendă.
Lipsa oricărei mențiuni documentare privitoare la Băsan- ciobanul nu poate spulbera legenda, dacă ținem seama că păstorii umblau cu răbojul în traistă ca să-și cresteze cu lama cuțitului soroacele unor socoteli ale turmei, iar nu cu călimara agățată de zaua chimirului și cu pana de gâscă după ureche, ca să emită hrisoave.
Până la aflarea adevărului în ceea ce-l privește pe misteriosul străbun al satului Băsești, liberi sunt să-i găsească satului origini mai frumos parfumate decât cojocul bacilor noștri, fără a trece cu ușurință peste acea puternică credință a poporului în ceea ce el socotește a fi temeiuri ale vieții noastre de demult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu