sâmbătă, 26 iunie 2021

Un luptător pentru cauza românismului...


De Ziua Drapelului Național, azi, 26 iunie, gândul meu se îndreaptă , în primul rând, spre cel care și-a dedicat toată viața cauzei românilor oprimaţi din Transilvania, George Pop de Băsești.
Supranumit „Bătrânul Naţiei" sau „Patriarhul cauzei româneşti”, "Badea" George a fost lider al mişcării memorandiste şi unul dintre cei ce au întemeiat Partidul Naţional al Românilor din Transilvania şi Ungaria, iar în 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, a fost Președintele Marii Adunări Naționale ce a hotărât Marea Unire!
Spre apusul vieţii, George Pop de Băseşti şi-a donat întreaga avere Mitropoliei Greco-Catolice a Blajului, cerând ca „din această avere, să se înființeze spre mărirea Atotputernicului Dumnezeu și în favorul dezvoltării culturale a poporului român o fundație perpetuă și neschimbată”.
Format în duhul corifeilor Școlii Ardelene, ale căror opere le-a cunoscut, el a sprijinit ASTRA, cultura, justiția și școala, încât, pe bună dreptate, Iuliu Maniu afirma despre "Bătrânul Nației": „Dacă neamul românesc a fost civilizat și disciplinat, se datorește norocului că a avut un comandant care întrecea însuși neamul”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu