miercuri, 19 mai 2021

Ziua cea din urmă a lui Blidaru

 


20 mai 1958, a fost ultima zi din viața legendarului haiduc Vasile Blidaru.

În urmă întâlnirii dintre Florica Rogoz, iubita lui Blidaru, și un ofițer de securitate, la târg în Ariniș, s-a stabilit o înțelegere prin care aceasta trebuia să-i anunțe prin intermediul unui dispozitiv alimentat cu acumulator, plasat în casa Floricăi, pe militarii aflați la pândă în căsuță pădurarului, situată în apropiere casei familiei Rogoz, aceasta obținând, în schimb, eliberarea din pușcărie a soțului ei, Traian.
La ora 23, alarma se declanșă. Cei 14 securiști au înconjurat casa, iar lătratul câinelui Floricăi l- a alertat pe Vasile Blidaru. Haiducul părăsi casa și rămânând singur în curte, părându-i-se că cineva se află în spatele unui copac, a deschis foc, folosind pușca sa artizanală, însă nimeni nu-i căzu victimă.
Din dosul unui copac, ofițerul Retezar(pe numele adevarat, Rozenberg)(în alte documente , apare cu numele de Rădulescu) l-a ciuruit pe Blidaru. Un alt militar, Kun, a tras și el în Blidaru, dar acesta era deja mort.
După ce s-au convins că Vasile Blidaru a rămas fără suflare, securiștii au organizat o diversiune prin sat, sub pretextul că l-au scăpat pe haiduc, pentru a-i prinde pe cei care au avut legătură cu acesta. Atunci au fost arestați 11 complici, toți ajungând în spatele gratiilor.
Imediat după uciderea haiducului, securiștii au anunțat postul central de la Cehul Silvaniei și într-o oră a fost trimis un camion pentru a prelua cadavrul.
În urma perchezițiilor nu au fost descoperite hărți și busole, așa cum se așteptau anchetatorii, ci doar o armă de fabricație artizanală, realizată de Blidaru ca urmare a experienței prodigioase de armurier regal.
Haiducul cel vestit, ce a născut legende, la fel ca și ofițerul de securitate ce l-a urmărit, au fost trădați de iubitele lor. Blidaru, trădat de frumoasa Florica, iar ofițerul de nepoata haiducului, nevasta unui director de CLF, o femeie inteligentă și frumoasă, pe care a întâlnit-o în timpul în care l-a supravegheat pe tatăl ei, Blidaru Alexucă, unchiul lui Vasile. Superba și incredibila poveste al trădărilor de către femeile iubite al celor doi protagoniști ar bate, în mod cert, scenariul oricărui film de succes, fiindcă, uneori, viața bate filmul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu