marți, 18 mai 2021

18 mai — Ziua Internațională a Muzeelor

 


Casa Memorială "George Pop de Băsești" e o bijuterie arhitecturală, amenajată în conacul construit în perioada 1885-1890, e un loc despre care Iuliu Maniu mărturisea: "Câte clipe fericite am petrecut în casa ospitalieră a lui George Pop de Băsești! Câte sfaturi mari și luminate, câte porunci răsunătoare, câte fapte mari realizate s-au împlinit aici! Veneam ca la Mecca română, veneam emoționat, căci aici era comandamentul suprem al neamului asuprit".

În casa de la Băseşti, George Pop a trăit clipe zbuciumate, cauzate de tristele realităţi politice şi istorice, dar şi momente de tihnă, în mijlocul familiei şi al prietenilor numeroşi care-i treceau pragul. Nu întâmplător, Nicolae Iorga a spus că "În casa de la Băseşti era nu de puţine ori Guvernul Provizoriu al Ardealului asuprit", condus de "Bătrânul naţiei", pentru a pune la cale lupta românilor împotriva maghiarizării forţate.

Până în 1940 casa a fost locuită de fiica sa, Elena Pop Longin, împreună soțul ei, Francisc Hossu Longin.
Naționalizată, în 1948, casa lui George de Băsești a ajuns, din păcate, sediu C.A.P. și magazie de cereale, depozit de îngrășăminte și fierărie, până în 1976, când a fost restaurată.
La 1 februarie 1976 a fost inaugurat Muzeul Memorial “George Pop de Băsești”, în casa ce a aparținut tribunului Marii Uniri.
Casa Memorială “George Pop de Băsești” a fost recent consolidată Aceasta a fost inclusă, în 2021, în „Ruta Cultural Turistică a patrimoniului muzeal din România” și în „Drumul patrimoniului muzeal maramureșean”, Băseştiul redevine, astfel, un important centru de religie, cultură, spiritualitate, oferind celor ce calcă pe urmele lui “Badea” George sentimentul că raiul poate fi pe pământ, făptuind binele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu