marți, 5 ianuarie 2021

În așteptarea “reîntregirii”...

 


Casa în care a trăit George Pop de Băsești, construită în perioada 1885-1890, a avut parte, de-a lungul timpului, de schimbări, în funcție de respectul pe care l-au oferit sau nu celui ce a luptat pentru triumful românismului și care, la Alba Iulia, în decembrie 1918, și-a văzut visul împlinit, Marea Unire a românilor.

După instaurarea regimului comunist, casa lui George Pop a avut parte de o umilire supremă, conducerea de atunci hotârând, la un moment dat, până și ziua demolării acesteia. Înainte de acest moment, casa fusese transformată în sediu de CAP, în depozit de îngrășămine, prin aceste acte barbare, comuniștii pângărind memoria marelui luptător pentru drepturi naționale.

Unul dintre consăteni, Dumitru Pop, profesor universitar la Cluj Napoca, a izbutit să convingă autoritățile să transforme așezământul lui George Pop în Muzeu Etnografic al Zonei Codrului, mai târziu acesta devenind casă memorială.
În 2020, Casa Memorială „George de Băsești” a fost restaurată, devenind o bijuterie arhitecturală care are o simbolistică deosebită în sufletul românilor.
Pentru a valorifica tot arealul din curtea casei memoriale, există un proiect finalizat, foarte amplu, cu scenă și un amfiteatru de 350 locuri, ce prevede reabilitarea magaziei unde la parter e prevăzut o sală de conferință, iar la etaje vor fi amenajate 6 camere mobilate rustic, unde vor putea fi cazați scriitori care vor dori să stea câteva zile pe la Băsești și să scrie și despre Băsești, inclusiv cei care vor participa la “Festivalul de literatură și colecțiile de istorie George Pop de Băsești”, aflat la a VIII-a ediție. Sper ca prin materializarea acestui proiect aspectul maiestuos de la intrarea principală să se extindă și în spatele casei memoriale, reîntregind, astfel, toată curtea într-un sălaș de poveste!
Așa cum românii adevărați au luptat pentru drepturi naționale, în semn de cinstire pentru George Pop de Băsești, noi, urmașii lui, avem obligația morală de a reîntregi în frumos întreg ansamblu din curtea casei memoriale!
Ionel Mesaroș, 5 ianuarie 2021

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu