joi, 31 decembrie 2020

La ora bilanțului


 E ultima zi din anul 2020, an în care s-a realizat reabilitarea Casei Memoriale “George Pop de Băsești”, la redeschiderea ei, în 6 noiembrie 2020, participând președintele României. Amenajată în conacul construit în perioada 1885-1890, reședința familiei George Pop de Băsești, o bijuterie arhitecturală care are o simbolistică deosebită în sufletul românilor, a beneficiat, de finanțare guvernamentală pentru consolidare și reabilitare, ca monument istoric de importanță națională.

Eu, un simplu cețățean al Băseștiului, ce sunt acolo mai mult cu sufletul, le mulțumesc tuturor celor ce s-au implicat, în primul rând, în restaurarea casei memoriale: primarului Ioan Călăuz, Consiliului Local Băsești, Consiliului Județean Maramureș, Muzeului Județean Maramureș, presei care a mediatizat problemele cu care s-a confruntat casa memorială, politicienilor din aproape toate partidele parlamentare, care au fost alături de noi, ducând mai departe mesajul că acest edificiu muzeal se impunea a fi reabilitat.
Fiind o oră a bilanțului, e firesc să prezint realizări, dar și proiectele pe linie istorico-culturală pentru Băsești.
La Mănastirea Greco-Catolică din Băsești, în acest moment se lucrează intens la o parcare amplasată în partea dreaptă a porții de după deal. Fondurile sunt obținute pe GAL.Tot pentru mănăstire s-a reușit să se obțină finanțare pentru continuarea lucrărilor la corpul de chilii. De asemenea, s-au obținut banii necesari pentru ridicarea celor doua nivele, inclusiv pentru acoperiș. Termenul de execuție este pâna în februarie. În proiectul final sunt prevăzute și alei inclusiv de la poartă la corul de chilii, însă acestea se vor realiza la finalizarea lucrărilor, deoarece acolo e calea de acces pentru camioanele ce realizează aprovizionarea cu materiale de construcții. Totodată, împreună cu parcarea se va realiza o alee de la poarta mănăstirii la “Teiul Unirii”.
În ce privește arealul din zona casei memoriale există un proiect finalizat, foarte amplu, cu scena și un amfiteatru de 350 locuri, cu reabilitarea magaziei unde la parter e prevăzut o sala de conferință, iar la etaje 6 camere mobilate rustic, unde vor putea fi cazați scriitori care vor dori să stea câteva zile pe la Băsești și să scrie și despre Băsești, inclusiv cei care vor participa la Festivalul de literatură și colecțiile de istorie George Pop de Basești, aflat deja la ediția a opta. Festivalul acordă marele premiu celei mai bune cărți de istorie a Transilvaniei nou apărute. La ultima ediție marele premiu a fost luat de Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop și de Ioan Bolovan pentru cartea “Istoria Transilvaniei “. Proiectul mai prevede extindera aleilor, bănci, iluminatoare, foișoare unde vizitatorii să poată sta. E foarte amplu acest proiect, dar există susținerea necesara pemtru a fi implementat. Dacă Băseștiul va avea așa ceva, va fi un lucru absolut deosebit.
La cimitir, unde se află monumentul funerar al familiei Pop de Băsești, sunt multe de făcut. În primul rând, mormintele părinților lui George Pop, Petre Pop de Băsești cel Tânăr și Suzana Pop de Turț. Mormintele sunt în perimetrul împrejmuit unde e și mormântul lui George Pop, deasupra lui. Trebuie făcute cruci de marmură neagră. Tot în același cimitir e înmormântat protopopul greco-catolic Alexandru Achim, publicist, om de cultură, dar și conducătorul primei gărzi naționale din Ardeal, constituită la Băsești. E o mare personalitate care trebuie recuperată. Nu are cruce, trebuie, la fel, cruce de marmură, trebuie, de asemenea, o alee de la mormintele familiei George Pop pâna la Alexandru Achim, care este mai sus în deal. E destul de complicat, trebuie nivelate și câteva morminte pentru a putea turna aleea. Tot aici în cimitir e înmormântat Alexandru Pop, delegat din partea Cercului Electoral Cehu Silvaniei, din care făcea parte și Băseștiul, la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia. Fiecare cerc electoral a avut 5 reprezentanți cu credențial, George Pop a fost delegat de drept, fiind președintele Partidului Național Român. Are cruce de marmură albă, dar anul trecut s-a răsturnat. Trebuie refăcut mormântul. S-a făcut deja o placă de marmură neagră, pe care este scris că a fost în delegația de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Tot în acest cimitir, vis-a-vis de George Pop, e o cruce celtică. Acolo e înmormântat Pop Andrei, locotenent în armata austro-ungară, ce a luptat împotriva armatei lui Napoleon. Trebuie refăcut și acest mormânt și pus în valoare! De asemenea, la intrare în acest cimitir se află mormântul învățătorului Chira Gavril, care a facut pare din delegația celor 300 care au dus Memorandumul la Viena, în 1892. Din Băsești a fost delegația cea mai numeroasă; George Pop, Chira Gavril-învățătorul , Pop Vasile și Pop Florea, gospodari din Băsești (însă nu e cunoscut amplasamentul mormintelor acestora) și preotul greco-catolic din Stremț, Teodor Lenghel. Preotul Antonius Balibanu, ( înmormântat la biserica veche din Băsești) era atunci, în1892, preot în Unimat și a făcut și el parte din delegația celor 300. Sunt multe de făcut în acest cimitir și în comuna Băsești, însă au fost, din nefericire, foarte multe greutăți și piedici.
În ceea ce privește școala, o instituție din vremea lui Gheorghe Șincai (1784), există o problemă. Școlile confesionale au fost retrocedate prin comisia națională de retrocedări. Fiind retrocedată, nu se pot face investiții, ci numai mici reparații. Primarul a precizat că sunt în negocieri cu proprietarii și poate vor izbuti să o obțină pentru a putea face investițiile de care e atâta nevoie.
Cred că acestor proiecte prezentate cu amabilitate de primarul Ioan Călăuz, ar trebui adăugat, când va fi posibil, cu concursul școlii și al Bisericii , refacerea formației de călușari și a Corului satului Băsești!
În final, mă voi referi la această pagină pe care am creat-o pentru promovarea imaginii lui Geoge Pop de Băsești, dar și a localității unde am avut onoarea să văd lumina zilei. Vă mulțumesc tuturor celor ce ați trecut pragul acestui univers virtual! De asemenea, colaboratorilor mei, în primul rând, primarului Ioan Călăuz, apoi fotografului Marius Ionuțaș, dar și celor ce mi-au pus la dispoziție materiale, informații, fotografii de colecție, celor ce mi-au sugerat subiecte pentru a oglindi cât mai bine Băseștiul! De asemenea, țin să-i mulțumesc scriitorului Vasile Iuga de Săliște, cel care a reeditat monografia pe baza căruia realizez majoritatea materialelor de factură istorică pe care vi le ofer, cu drag, iubitorilor de istorie și a ținutului unde s-a “copt” Marea Unire.
Deși de mai bine de 30 de ani sunt la Satu Mare, rămân cu inima alături de Băsești, de comunitatea în mijlocul caruia mi-am petrecut copilăria, însuflețit de mirajul locurilor, de istorie, de oamenii locului!
Vă doresc, tuturor, un An Nou Fericit și La Mulți Ani!
Ionel Mesaroș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu