joi, 30 ianuarie 2020

Badea George


Acest nume a fost purtat de un țăran încărunțit în cinste, luptând pentru drepturile neamului nostru. George Pop de Băsești, acesta e numele întreg, face parte din pleiada acelora, cari au dus greul luptei pe vremuri: el încă e unul dintre cei condamnați în procesul Memorandumului, pentru care a suferit un an în temnița de la Vaț.
Badea George, așa îl poreclise în timpul din urmă toată lumea românească, domni sau țărani, a fost stăpânit de o inimă mare. El ajuta pe toți, cari îi cereau sprijin, fie cu bani sau cu un sfat bun. Era adevărat părinte al întregului ținut din Sălagiu.
De zeci de ani n-a fost mișcare românească  la care să nu fi luat parte Badea  George. Numai în anii din urmă bătrânețile îl mai țineau înapoi de multe ori. Sufletul lui petrecea însă totdeauna acolo, unde era vorba de o cauză românească. Iar punga, de asemenea, i se deschidea  așa de ușor, cum la puțini se întâmplă în vremea de azi.
Veneratul Badea George moare după ce a văzut dorința sufletului său de zeci de ani: înfăptuirea României mari. Ba ce e mai mult: i-a fost dat ca însuși să prezideze și să conducă marea adunare istorică de la Alba Iulia, unde s-a hotărât unirea cu România...
Bine era, dacă Dumnezeu îl mai ținea să vadă și cum s-a pecetluit pacea, cea de toți dorită. A murit tocmai pe când hoardele ungurești începuse mai tare a-și face de cap. Dar asta nu l-a înfricat deloc. Din contră, prin ultima lui scrisoare, adresată d-lui dr. Maniu, președintele Consiliului, cerea luarea de măsuri de apărare contra încăpățânării ungurești.
George Pop de Băsești ne poate servi la toți de pildă, cum să lupte cineva pentru un ideal, fie acela oricât de îndepărtat. El a luptat o viață întreagă pentru o cauză, care de multe ori se părea poate pierdută. Cu toate acestea, dacă cauza a fost dreaptă, a trebuit să învingă. Mai curând sau mai târziu, puțin are a face, asta atârnă de la mersul a o sumedenie de alte împrejurări. Vorba este că dreptatea a învins.
De aceea, venerabile și în cinste încărunțitule bătrân, dormi ușor în țărâna din care te-ai ridicat, fiindcă ai luptat o viață întreagă pentru dreptate pe seama unui popor de țărani. Noi îți vom păstra amintirea pentru totdeauna, că bună luptă ai purtat!”

Reprodus din  „Foaia poporului”, Sibiu, 24 februarie, nr.9, 1919

Ionel Mesaroș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu