joi, 20 iunie 2019

Practica religioasă a lui George Pop de Băsești...


Creștinismul practicat de Badea George nu a fost unul de paradă, etalat de ochii lumii în zile de sărbătoare. Credința lui a fost vie, arătată zi de zi, prin intermediul faptelor bune. 
Învățăturile de bun-simț primite de la părinți îl îmbogăți încă din copilarie pe George. De la ei învățase că nu are voie să părăsească cărările dreptății, bunătatea și adevărul. Sămânța credinței fusese așternută sub “brazda”minții tot de ei: cerându-i să se încreadă în Domnul și să-L recunoască în toate căile sale. Sfaturile lor sănătoase și chibzuința izvorâtă din acestea, l-au ferit de calea nelegiuirilor, călăuzindu-i pașii pe calea înțelepciunii. Credința în Cel de Sus i-a dat înțelepciune și putere patriarhului nației; Zi de zi își întărea credința, stârpind îndoiala ce încerca să-i împăienjenească, uneori, cugetul. El știa că educarea minții este esențială, subțiindu-se prin învățătură, însă cunoștea că sufletul se lărgește prin rugăciune, fapt pentru care dialogul cu Dumnezeu era o practică zilnică.
Ca orice bun creștin, George Pop se spovedește, se cuminică, participă la liturghie.
George Pop de Băsești sprijină inclusiv presa creștină: “Unirea” , “Cultura Creștină”, “Păstorul Sufletesc” și “Cuvântul Adevărului“.
Întrebat de avocatul Andrei Cosma dacă citește predicile din reviste, Badea George a răspuns: “Eu predicile nu le cetesc; le ascult. Știi care-i desosebirea dintre o predică cetită și una rostită? E ca între irigație și ploaie. Apa revărsată de grădinar, prin irigație, ajunge de multe ori numai la rădăcina plantei. Ploaia trimisă de Dumnezeu, de sus, umezește și hrănește tot: Frunze, flori, ramuri, trunchi, rădăcină. Ea revenește și răcorește cerul și pământul. De aceea, țin mai mult la cuvântul viu, decât la slova moartă.”
George Pop de Băsești a făcut numeroase acte de caritate, a înălțat biserica din satul său și din localitatea Băița de sub Codru și și-a lăsat prin testament toata averea Preaveneratului Capitlu Mitropolitan Greco-catolic de la Alba Iulia și Făgăraș, cu sediul la Blaj.
Pe terenul donat de George Pop de Băseşti Bisericii Române Unite cu Roma, pe dealul Viei Doamnei, a fost înălțată mănăstirea greco-catolică din Băseşti, cu două hramuri “Sfântul Gheorghe”și "Adormirea Maicii Domnului", sfinţită în anul 2005.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu