vineri, 23 februarie 2024

George Pop de Băsești, 105 ani de la trecerea în eternitate. Comemorare la Liceul Teoretic „George Pop de Băsești” din Satu Mare

Azi, 23 februarie 2024 am onorat invitația de a vorbi elevilor de la Liceul Teoretic „George Pop de Băsești” din Satu Mare, ajutat de imagini prezentate în Power Point, la 105 ani de la trecerea în eternitate a patronului spiritual al instituției, despre legăturile acestuia cu județul Satu Mare.
Și, prima legătură ar fi, desigur, faptul că mama sa era născută în familia nobiliară Papp de Turț. Apoi, am subliniat faptul că între George Pop de Băsești și dr. Vasile Lucaciu s-a constituit o relație întărită de faptul că au luptat neînfricați pe frontul emancipării naționale. Mai mult decât atât, faptul că „Badea Gheorghe” a fost naș al mai multor copii ai „Leului de la Șișești” vine să dovedească înrudirea spirituală și legătura umană dintre cei doi corifei ai luptei naționale.
O personalitate născută la Unimăt, care a avut șansa să-i fie îndeaproape lui George Pop de Băsești, a fost protopopul greco-catolic Antoniu Băliban, secretar personal al acestuia vreme de aproape 20 de ani.
Nu a fost uitată nici perioada petrecută la școala de la Băsești de către Dariu Pop, dascălul care a făcut istorie în perioada interbelică la Satu Mare. Vorbind despre învățători, am amintit de premiile anuale pe care George Pop le oferea dascălilor merituoși. Un obicei, încă unul, pierdut azi în negura uitării...
De asemenea, am subliniat rolul jucat de George Pop de Băsești la înființarea Despărțământului Sătmar al „Astrei”.
Am prezentat elevilor și cele două ediții ale cărții despre George Pop de Băsești scrisă de către Ioan Georgescu în anul 1935, cu ocazia aniversării centenarului nașterii marelui patriot.

În încheierea evenimentului, am făcut o invitație tuturor elevilor să calce pragul Bibliotecii Județene Satu Mare, unde au ocazia să găsească și alte surse bibliografice referitoare la personalitatea celui comemorat în 23 februarie, George Pop de Băsești.
Subliniind faptul că „povestea merge mai departe”, am anunțat că Duminică, 25 februarie 2024, George Pop de Băsești va fi omagiat acasă, în localitatea unde a văzut lumina zilei, prilej de aniversare a unui an de la reînființarea „Corului plugarilor”. Deși, plugarii de azi, sunt ai altor vremi, amintirea acelor realizări, toate vegheate de „badea George”, trebuie să rămână neșterse!
Mulțumim organizatorilor, conducători și cadre didactice de la Liceul Teoretic „George Pop de Băsești”, doamnei director Mihaela Sălceanu, pentru oportunitatea de a fi părtași la această sărbătoare și vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană Satu Mare!
dr. Viorel Câmpean

Sursa: https://www.facebook.com/viorel.campean.9

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu