luni, 5 iunie 2023

Prima ediție a festivalului folcloric "Sus în vârful Codrului, pe urma haiducului"


Azi, 5 iunie 2023, începând cu ora 13.00, a avut loc prima ediție a Festivalului Interjudețean de Folclor "Sus în Vârful Codrului pe urma haiducului", în Poiana cu Ghiocei, Vârful Lespezi, de pe Culmea Codrului, la interferența județelor Maramureș, Satu Mare și Sălaj.



















Fiii haiducului Vasile Blidar, cel care a fost unul dintre ultimii luptători anticomuniști din România, originar din satul Odești, comuna Băsești, au fost principalii susținători ai ideii acestui festival, evenimentul fiind organizat de primăriile și consiliile locale din Băsești (județul Maramureș), Socond(județul Satu Mare) și Cehu-Silvaniei(județul Sălaj).
Festivalul și-a propus să promoveze cântecul, jocul și graiul de pe meleagurile Codrului străbun, dar să și aducă un omagiu celebrului ”haiduc” anticomunist Vasile Blidaru, care a fost cinstit astăzi și omagiat prin realizarea unui bust.
Vasile Blidaru, supranumit „ultimul haiduc”, a fost un personaj emblematic al rezistenței anticomuniste din România anilor '50. Provenit din mediul rural, a demonstrat o inteligență nativă impresionantă, răsfrângându-se în abilitățile sale de supraviețuire și rezistență în fața persecuțiilor regimului. Deși istoria sa a fost împânzită de legende și fabulații, unele certitudini rămân: opoziția sa fermă împotriva corupției, capacitatea sa de a evada de sub ochii securității timp de aproape un deceniu și devotamentul său pentru cauza libertății. Prețul plătit pentru aceste idei a fost ridicat, cu o viață petrecută în clandestinitate, persecuția familiei sale și în cele din urmă moartea sa. Însă, prin curajul și determinarea sa, Vasile Blidaru a devenit un simbol al rezistenței împotriva opresiunii și un erou în istoria României. la Poiana cu Ghiocei.

Ținuturile noastre sunt mai bogate prin promovarea acestor evenimente care duc mai departe tradițiile românești și care dau acestor locuri frumusețe și localnicilor voie bună.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu