luni, 15 mai 2023

Troiţa Eroilor Nesărbătoriţi

 



Troiţa Eroilor Nesărbătoriţi este un monument ridicat în Stremţ, comuna Băseşti, în cinstea celor 15 militari ai Armatei Române care au luptat în Cel De-al Doilea Război Mondial şi luaţi prizonieri de către armata sovietică la Cotul Donului, apoi duşi în lagărele siberiene la muncă forţată.

Imediat după ce România a întors armele împotriva Germaniei hitleriste, aceste lagăre au fost vizitate de către Ana Pauker, ca reprezentant al Guvernului Român, cu propunerea adresată ostaşilor de a muri acolo de foame şi păduchi sau pe frontul de luptă ca eroi.

Miracolul acestei situaţii inedite este tocmai faptul că marea majoritate a militarilor s-au oferit să moară precum eroii, încorporaţi fiind în noi structuri militare precum Divizia Tudor Vladimirescu Debrecen.

Participarea acestor noi Armate Române la eliberarea Transilvaniei de Nord, Nord-Vest, parte a Ungariei şi în special a oraşului Debrecen, de unde-i vine şi numele, teritorii din Slovacia până la Munţii Tatra, este pagină de glorie în istoria ţării noastre.

Ceea ce se cunoaşte mai puţin, din păcate, sunt numele acestor ostaşi care s-au întors vii din coşmarul acestor ani de suferinţă, şi-au întemeiat familii şi-au continuat să trăiască noapte şi zi cu inimaginatul film de groază a celor trăite la Cotul Donului, Siberia, Carei, Debrecen, Munţii Tatra, etc. Fapte care ne pun în imposibilitatea de a şti care dintre ei a suferit mai mult, cei care au murit pe front sau cei care au trăit groaza morţii zilnice, întorcându-se acasă cu ea.

Noi, Asociaţia Ion al Anei, i-am identificat pe cei 15 magnifici, numindu-i EROI, şi deoarece nimeni nu-i sărbătorea, i-am botezat şi NESĂRBĂTORIŢII. Le-am dăruti o TROIŢĂ şi în loc să-i comemorăm trişti o dată pe an, le dăruim nuntă codrenească, cu alai, în luna Mai şi prânz al miresei în luna Septembrie.

Cum totul are un început, noi am hotărât să dăruim prima sărbătoare în cinstea lor, a eroilor, în data de 1 Mai 2019, zi în care unul dintre eroi, ION TĂMĂŞAN zis “Malului” ar fi împlinit 100 de ani dar pentru că era o zi de joi, prima nuntă a acestuia, Ion cu Ana, pe care nu a sărbătorit-o niciodată, a avut loc în data de 3 Mai 2019.

Deoarece alături de orice om de succes, patriot şi erou, stă iubita lui, anul acesta sărbătorim a V-a ediţie a acestui eveniment Duminică 14 Mai când se împlinesc 100 de ani de la naşterea Anei, patroana spirituală a asociaţiei noastre.

Troiţa Eroilor Nesărbătoriţi din Stremţ aparţine tuturor religiilor, orientărilor politice şi, în special, poporului erou care, nici el, nu este sărbătorit cum se cuvine pentru sacrificiile făcute de-a lungul istoriei. Invităm orice urmaş al acestor tipuri de eroi să-i sărbătorească potrivit datinilor zonei de unde provin!

Un material de Asociaţia ION al ANEI (preşedinte Mihai Marian) pentru Maramureş Online.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu