marți, 9 mai 2023

Călușarul de Băsești...



Dansul tradițional popular "Călușarul" este de o mare concentrație spirituală, fiindcă împletește armonios muzica cu datina, cu portul și dansul.
Pentru a conserva elementul cultural românesc, George Pop de Băsești și-a dorit un dans autentic românesc cu care să se prezinte la manifestările Astrei, dar și la alte întruniri și sărbători cu caracter național care aveau rolul de culturalizare și de trezire a conștiinței naționale la poporul românesc din Ardeal.
Călușarul a fost înființat la Băsești, în 1905, la inițiativa lui badea George. El aduce la Băsești un instructor din zona Alba-Sibiu, care a fost oaspetele lui George Pop vreme de trei luni, cât a avut nevoie pentru a învăța pe băsășteni Călușarul...
În anul 1906, dansul a fost reprezentat pentru prima dată în public de ziua lui George Pop de Băsești, fiind condus de dr. Iustin C. Iuga din Cluj.
Primul vătaf a fost Dumitru Pop, apoi Pop Silaghi, ambii cantori la biserică. Un alt vătaf vestit a fost Pop Andrei, zis Andriș, ce a fost și muzeograful Casei Memoriale "George Pop de Băsești", un om deosebit pe care am avut onoarea să-l cunosc. De la dânsul am aflat multe lucruri interesante, ce nu le-am regăsit în nicio lucrare, despre trecutul famililiei Pop de Băsești.
Costumele purtate de călușari au fost făcute în atelierul de la Orăștie de către Elena Hossu Longin, fiica lui George Pop.

Dansul Călușarilor are șapte figuri și durează 7 minute. Ele sunt: Bătuta, Rărita, Ciulita, Bota sub picior, Crucea, Ștearsa și Bătuta de două ori cu piciorul drept și de două ori cu dreptul și cu stângul. Pe melodia a doua se fac cinci figuri: dreptul pe stângul și întoarcerea pe dreapta, foarfeca în față, Rărita și Bătuta.
Vătaful poartă diagonală tricolor, ceilalți călușari poartă eșarfe albastre, cămăși brodate, brâu, pantaloni albi, ciorapi albi, opinci cu nojițe roșii și trei”boroaște”(clopoței) , căciuli negre și bastoane. Vătaful are căciulă albă. Numărul dansatorilor este impar 7,9,11.
Călușarul încetățenit la Băsești a devenit tradiție și poartă numele de "Călușarii de Băsești". A fost dansat de toate generațiile și încă se mai dansează și azi la Băsești. Este singura localitate din această parte a Ardealului unde se dansează acest dans adus și încetățenit aici de marele om politic George Pop de Băsești.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu