luni, 5 septembrie 2022

Cândva, în prima zi de școală…

 


















În perioada comunistă, când eu am frecventat cursurile școlii generale din localitatea natală, Băsești, anul școlar debuta pe 15 septembrie, la o zi după Ziua Crucii, moment când la Asuajul de Sus avea loc Festivalul Interjudețean al Cântecului şi Dansului Popular din Ţara Codrului, cu ocazia tradiţionalului „Târg al Cepelor”, la care participa o bună parte din comunitatea noastră.

Prima zi de școală era marcată de festivități, de bucuria reîntâlnirii cu ceilalți colegi și cu dascălii. Apoi, intram în clasă la prima oră de dirigenție, ocazie cu care primeam manualele școlare,unele noi, altele vechi, și vestea că nu le vom folosi prea curând pentru că urma să participăm la practica agricolă, la culesul fructelor de la ferma de la Gostat (I.A.S.- Întreprinderea Agricolă de Stat) și C.A.P.(Cooperativa Agricolă de Producție), sau la pădure la recoltat de ghindă ori fructe de pădure, sau la împădurit, la plantat de puieți. Cei ce nu iubeau școala se bucurau de această veste, de faptul că, oarecum, vacanța mare se mai prelungea cel puțin câteva săptămâni.
Deși nu fugeam de muncă, lucrând chiar și în vacanță, fiind obligați să avem un număr de norme (activități plătite modic la Colectiv(C.A.P.), vestea că începeam școala cu o pauză nu era pe gustul meu, fiind obosit de zilele din vacanța de vară petrecute pe câmp la transportul inului, ori la selectorul de cereale de la Colectiv.
Odinioară, deși se îmbina la început de an școlar munca patriotică și învățătura, clipele acelea au rămas de neuitat, făcând parte din tezaurul sublim al copilăriei!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu