miercuri, 31 august 2022

De Ziua Limbii Române...

 

















Luptător pentru cauza românismului, George Pop de Băsești, apreciat de contemporani ca fiind „Bătrânul Naţiei" sau „Patriarhul cauzei româneşti”, a fost permanent un susținător al culturii naționale.

Badea George, așa cum îl numeau consătenii mei pe acest ilustru înaintaș, emblemă a localității în care am văzut lumina zilei, m-a cucerit prin felul în care a servit națiunea română, slujindu-și, cu toată puterea, cum n-a făcut-o altul, țara și semenii săi, până la capătul vieții.
Începând cu 1866, George Pop participa la diferite manifestări și acțiuni organizate de “ASTRA”-Asociațiune înființată pentru ridicarea conștiinței naționale, prin culturalizarea românilor.
În condițiile legii școlare din 1879, George Pop a creat școli în limba română, demonstrând rolul decisiv al limbii naționale în supraviețuirea poporului român, subliniind preeminența factorului lingvistic în fața celui etnic, arătând că limba este un giuvaer mai prețios decât viața însăși. În acea perioadă, românii din Transilvania se aflau într-o stare politică și socială dezastruoasă, mai ales după instaurarea dualismului austro-ungar, a politicii Vienei imperiale, acest “putregai de pudră și parfum” a săvârșit a treia mare trădare a poporului român, după ce l-a trădat pe Horea, apoi pe Iancu…
Format în duhul corifeilor Școlii Ardelene, ale căror opere le-a cunoscut, George Pop a sprijinit cultura națională încât, pe bună dreptate, Iuliu Maniu afirma despre "Bătrânul Nației": „Dacă neamul românesc a fost civilizat și disciplinat, se datorește norocului că a avut un comandant care întrecea însuși neamul”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu