vineri, 7 ianuarie 2022

La Mulți Ani binecuvântați tuturor celor care poartă numele Sfântului Ioan Botezatorul!

 


Primarul comunei Băsești, dr. Ioan Călăuz, a avut amabilitatea de a-mi prezenta, odinioară, câteva dintre proiectele pe linie istorico-culturală ale Băseștiului.

Pentru zona din spatele casei memoriale există un proiect finalizat, amplasat dincolo de casa memorială, cu scena și un amfiteatru de 350 locuri, cu reabilitarea magaziei unde la parter e prevăzut o sala de conferință, iar la etaje 6 camere mobilate rustic, unde vor putea fi cazați scriitori care vor dori să stea câteva zile pe la Băsești și să scrie și despre Băsești, inclusiv cei care vor participa la Festivalul de literatură și colecțiile de istorie George Pop de Basești.
Proiectul mai prevede extindera aleilor, bănci, iluminatoare, foișoare unde vizitatorii să poată sta.
La cimitir, unde se află monumentul funerar al familiei Pop de Băsești, sunt multe de făcut. În primul rând, mormintele părinților lui George Pop, Petre Pop de Băsești cel Tânăr și Suzana Pop de Turț. Mormintele sunt în perimetrul împrejmuit unde e și mormântul lui George Pop, deasupra lui. Trebuie făcute cruci de marmură neagră. Tot în același cimitir e înmormântat protopopul greco-catolic Alexandru Achim, publicist, om de cultură, dar și conducătorul primei gărzi naționale din Ardeal, constituită la Băsesti. E o mare personalitate care trebuie recuperată. Nu are cruce, trebuie, la fel, cruce de marmură, trebuie, de asemenea, o alee de la mormintele familiei George Pop pâna la Alexandru Achim, care este mai sus în deal. E destul de complicat, trebuie nivelate și câteva morminte pentru a putea turna aleea. Tot aici în cimitir e înmormântat Alexandru Pop, delegat din partea Cercului Electoral Cehu Silvaniei, din care făcea parte și Băseștiul, la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia. Fiecare cerc electoral a avut 5 reprezentanți cu credențial, George Pop a fost delegat de drept, fiind președintele Partidului Național Român. Are cruce de marmură albă, dar anul trecut s-a răsturnat. Trebuie refăcut mormântul. S-a făcut deja o placă de marmură neagră, pe care este scris că a fost în delegația de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Tot în acest cimitir, vis-a-vis de George Pop, e o cruce celtică. Acolo e înmormântat Pop Andrei, locotenent în armata austro-ungară, ce a luptat împotriva armatei lui Napoleon. Trebuie refăcut și acest mormânt și pus în valoare! De asemenea, la intrare în acest cimitir se află mormântul învățătorului Chira Gavril, care a facut pare din delegația celor 300 care au dus Memorandumul la Viena, în 1892. Din Băsești a fost delegația cea mai numeroasă; George Pop, Chira Gavril-învățătorul , Pop Vasile și Pop Florea, gospodari din Băsești (însă nu e cunoscut amplasamentul mormintelor acestora) și preotul greco-catolic din Stremț, Teodor Lenghel. Preotul Antonius Balibanu, ( înmormântat la biserica veche din Băsești) era atunci, în1892, preot în Unimat și a făcut și el parte din delegația celor 300.
Totodată, e de amintit că se continuă lucrările în zona mănăstirii. De asemenea, la grădinița și că, în curând, va fi reabilitată și școala!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu