joi, 10 iunie 2021

Cultul Eroilor...

 


Astăzi, 10 iunie 2021, e Ziua Înălțării Domnului (Ispasul), praznic în cadrul căruia sunt sărbătoriți eroii.

În localitatea Băsești din județul Maramureș, satul Președintelui Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia George Pop de Băsești, există un adevărat cult pentru eroi, fiind, de-a lungul timpului, înălțate monumente pentru cinstirea celor ce s-au jertfit pentru Țară și Neamul Românesc.
Pentru mine, George Pop de Băsești, străbunul din localitatea mea natală, a fost și a rămas un Erou, un model de demnitate umană, Omul ce a dovedit că imposibilul nu există, iar unirea tuturor românilor în granițele unei Românii Mari a fost crezul său de-o viață, pentru care a luptat și a pătimit.
“Badea” George și-a iubit Neamul Românesc, încât marele istoric Nicolae Iorga l-a considerat “Bătrânul Nației”. Când glăsuia despre Acesta, avea ochii înlăcrimați, iar glasu-I purta amprenta emoției ce-l stăvilea.

Pentru cei care au luptat pentru triumful cauzei naționale, neuitarea și recunoștința noastră, a urmașilor, trebuie să devină o preocupare continua!
În satul meu natal, în cimitirul unde este înmormântat George Pop și familia acestuia se află și alți eroi ai Neamului: Alexandru Achim, publicist, om de cultură, dar și conducătorul primei gărzi naționale din Ardeal, constituită la Băsești; Alexandru Pop, delegat din partea Cercului Electoral Cehu Silvaniei, din care făcea parte și Băseștiul, la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia; învățătorului Chira Gavril, care a facut pare din delegația celor 300 care au dus Memorandumul la Viena, în 1892; Pop Vasile și Pop Florea, gospodari din Băsești, iar la biserica veche e înmormântat preotul Antonius Balibanu, membru în delegația celor 300. Aceștia nu sunt singurii eroi ai neamului din comuna noastră, în centrul Băseștiului se află un monument dedicat eroilor, iar în satul Stremț din comuna noastră “Asociația ION al ANEI” a ridicat "Troița Eroilor Nesărbătoriți".

Cultul pentru eroi trebuie să rămână o preocupare a celor de trăiesc pe aceste meleaguri, ca un semn de recunoștință și veșnică neuitare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu