vineri, 23 aprilie 2021

George Pop de Băsești- Erou al Neamului și Sfânt în Altar


 Fiica lui George Pop de Băsești, Elena Hossu Longin, a continuat măreaţa operă a părintelui său; ea se găsea întotdeauna în fruntea tuturor acţiunilor şi activa cu fermitate în domeniul cultural, social şi filantropic, arătându-şi înaltele virtuţi faţă de oropsitul şi subjugatul neam românesc. Împreună cu preotul Ilie Călăuz, protopop al districtului Silvania, a cumpărat un teren în centrul localităţii Cehu Silvaniei, pentru ridicarea unui lăcaş de cult românesc. În 1937 este înălţată biserica , în stil neobizantin-brâncovenesc şi casele parohiale. Biserica a primit hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, în semn de pioasă recunoştinţă marelui tribun.

La dorinţa Elenei Hossu Longin, pe uşa din dreapta, uşa diaconilor, a iconostasului, care-l reprezintă pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe, călare pe cal alb, ucigând balaurul cu suliţa, i s-a pictat chipul din tinereţe al bunului său tată, George Pop. Tot ea se-nvredniceşte şi donează clopotul mic; un iconostas, amvon şi alte obiecte de cult.
Din documentele arhivistice ale Parohiei mai aflăm că preotul Ilie Călăuz s-a adresat Ministerului Cultelor, în 1937, arătând printre altele: „ S-a zidit acest Sion a Domnului pe locul istoric unde marele luptător şi apărător al drepturilor românilor, Gheorghe Pop de Băseşti a fost crunt bătut şi sângele lui a sigilat acest loc”… „Temelia acestui sfânt lăcaş s-a aşezat chiar la o sută de ani de la naşterea vajnicului luptător şi Preşedinte al Adunării Naţionale de la Alba Iulia”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu