duminică, 18 aprilie 2021

Casa Memorială "George Pop de Băsești"

 


O bijuterie arhitecturală, casa care a aparţinut marelui om politic, amenajată în conacul construit în perioada 1885-1890, reședința familiei Președintelui Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, George Pop de Băsești.

"Câte clipe fericite am petrecut în casa ospitalieră a lui George Pop de Băsești! Câte sfaturi mari și luminate, câte porunci răsunătoare, câte fapte mari realizate s-au împlinit aici! Veneam ca la Mecca română, veneam emoționat, căci aici era comandamentul suprem al neamului asuprit" a subliniat Iuliu Maniu.
Nicolae Iorga a spus că "În casa de la Băseşti era nu de puţine ori Guvernul Provizoriu al Ardealului asuprit", condus de "Bătrânul naţiei", pentru a pune la cale lupta românilor împotriva maghiarizării forţate.

Aici, s-au luat cele mai importante decizii privind Unirea, teiul bătrân de peste 200 de ani fiind martor la cele plănuite de fruntașii mișcării naționale, el a devenind un simbol pe stema Băseştiului, cunoscut azi ca "Teiul Unirii".
George Pop de Băsești și-a donat întreaga sa avere Mitropoliei Greco-Catolice a Blajului .
Pe terenul donat de George Pop de Băseşti Bisericii Române Unite cu Roma, a fost înălțată Mănăstirea Greco-Catolică Sfântul Anton.
Încet, Băseştiul redevine un important centru de religie, cultură, spiritualitate, oferind celor ce calcă pe urmele lui “Badea” George sentimentul că raiul poate fi pe pământ, făptuind binele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu