duminică, 21 februarie 2021

Ultimile trei zile din viața lui badea George....



În urmă cu 102 ani, George Pop de Băsești era pe patul de moarte.

După răceala cumplită contractată la venirea de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din cauza unui ger aspru de crăpau pietrele, badea George cade la pat.

Din clipa ce a reintrat în casa de la Băsești, George Pop n-a mai ieșit, râmânând pe patul suferințelor până la obștescul sfârșit, ieșind din căminul său   numai ca marele mort al națiunii, pe 26 februarie 1919,  ca să-și ocupe locul de vecie alături de străbunii săi în cimitirul smerit al satului natal, unde și-a trăit toată viața și pe care a trecut-o în paginile istoriei odată cu numele său.

În zorii zilei de 23 februarie 1919, între orele 5 și 6, badea George agonizează. Respirația lui devenea tot mai rară și mai grea. Preotul din Băiță, Maior, refugiat dinaintea bolșevicilor la casa primitoare a președintelui PNR, protopopul Achim și  locotenetul Alexandru Chiș  l-au ridicat  în pat în stare de ședere, pentru a-i ușura respirația. Mișcarea aceasta inspirată i-a înviorat respirația, numai pentru câteva clipe, după care iarăși a căzut în starea anterioară. Văzând asta, l-au culcat din nou și l-au privit neputincioși, cum se stinge fără o vorbă, fără o mișcare, ca o adiere... Moare de apoplexie, adormind în Domnul, ușor ca un copil.  Protopopul Alexandru  Achim îi închide pleopele pe vecie și-i piaptănă barba ce i-a împodobit o viață întreagă această frumoasă figură de bărbat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu