sâmbătă, 12 decembrie 2020

Crăciunul la Băsești...

 


Nașterea Mântuitorului e o sărbătoare a veseliei în care viețuiește o lume a copiilor cu Steaua și Viflaimul (o formă de teatru popular care semnifică naşterea lui Iisus), făcând să răsune tot satul de colind, de glasuri argintii, amestecate cu lătratul câinilor. Glasurile lor angelice transmit mai departe mesajul păcii betleemice.

Credincioșii din Băsești spun că Dumnezeu a lăsat colindele ca, în fiecare an, de Crăciun, numele cel sfânt al Domnului să vină neapărat în urechile oamenilor și astfel să-i abată de la calea răutăților.
Colinda românească din Băsești nu e o noțiune statică, lipsită de viață. Ea circulă o dată cu colindătorii și duce din casă în casă fiorii credinței și ai tradiției, ține puternică legătura cu trecutul, cu ființa eternă a neamului. Scânteind plină de taină în salba tradițiilor și obiceiurilor strămoșești, colindele grăiesc din adâncime de veacuri despre bogăția și bunătatea sufletului românesc, izvoditor de frumuseți.
În Băsești, s-au păstarat, până astăzi, fără schimbare, colindele vechi, care se mai cântă de bătrânii satului și care le-au învățat de la moșii și strămoșii lor.
Sursă documentară: "Băseștiul și ilustrul său bărbat George Pop", de dr. Irineu Pop-Bistrițeanul, Arhiepiscop al Alba Iulia, fiu al satului Băsești

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu