marți, 17 noiembrie 2020

George Pop de Băsești– EROU al NEAMULUI şi SFÂNT în ALTAR


 Elena Hossu Longin, a continuat măreaţa operă a părintelui său, George Pop de Băsești. Ea se afla întotdeauna în fruntea tuturor acţiunilor şi activa cu fermitate în domeniul cultural, social şi filantropic, arătându-şi înaltele virtuţi faţă de oropsitul şi subjugatul neam românesc. Împreună cu preotul Ilie Călăuz, protopop al districtului Silvania, a cumpărat un teren în centrul localităţii Cehu Silvaniei, pentru ridicarea unui lăcaş de cult românesc. În 1937 este înălţată biserica, în stil neobizantin-brâncovenesc. Ea a primit hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, în semn de pioasă recunoştinţă marelui tribun.

La dorinţa Elenei Hossu Longin, pe uşa din dreapta, uşa diaconilor, a iconostasului, care-l reprezintă pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, călare pe cal alb, ucigând balaurul cu suliţa, i s-a pictat chipul din tinereţe al bunului său tată, George Pop.
Din documentele arhivistice ale Parohiei mai aflăm că preotul Ilie Călăuz s-a adresat Ministerului Cultelor, în 1937, arătând printre altele: „ S-a zidit acest Sion a Domnului pe locul istoric unde marele luptător şi apărător al drepturilor românilor, Gheorghe Pop de Băseşti a fost crunt bătut şi sângele lui a sigilat acest loc”… „Temelia acestui sfânt lăcaş s-a aşezat chiar la o sută de ani de la naşterea vajnicului luptător şi Preşedinte al Adunării Naţionale de la Alba Iulia”.

Sursa: Traian Oros

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu