vineri, 28 august 2020

Lăudat să fie Iisus!

 


Mâine, 29 august 2020, este sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, prin urmare, de la ora 10.30, sunteți invitați să participați la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie(Live), la Mănăstirea Greco-Catolică din Băsești.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare la fel de importantă ca și Schimbarea la Faţă a Domnului şi Adormirea Maicii Domnului. Aceasta este ultima lună din anul bisericesc.
În Evanghelie a fost prezentată povestea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul. Pe vremea aceea Sfântul Ioan era întemniţat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. Pentru a-și vărsa ura, femeia a cerut tăierea capului Sfântului Ioan, după ce a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansese şi plăcuse oaspeţilor şi îndeosebi lui Irod. Irodiada a cerut capul drept răsplată pentru dansul fiicei sale.
Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost luat din curtea Irodiadei şi îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Potrivit tradiţiei, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care i-a luat capul Sfântului Ioan.
La scurt timp, un proprietar bogat şi slăvit a crezut în Hristos și s-a lepădat de poziţia socială şi de toată deşertăciunea acestei lumi. El s-a făcut monah, luându-şi numele de Inochentie. Acesta a locuit chiar la locul unde se afla îngropat capul Botezatorului Ioan. Atunci când a vrut să își construiască o bisericuță a descoperit un vas de pământ în care se află un cap. Prin descoperire dumnezeiască a aflat că este al lui Ioan Botezătorul.

Foto:Mănăstirea Greco-Catolică din Băsești.


Ionel Mesaroș


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu