marți, 19 noiembrie 2019

Controverse...


Odată ce a pășit pe arena vieții, omul se modelează, după cum îi sunt ghidați pașii de familie, școală, societate, funcție de setul de valori în care crede și propriile aspirații.

În trecut, dar și în prezent, elanul tinereții și anturajul și-au pus amprenta asupra evoluției ființei umane.
A scrie despre un om ce a aparținut altor vremuri e o misiune dificilă, informațiile ce stau la baza evocării, fiind, de regulă, izvoarele scrise, monografiile, dar și cele transmise pe cale orală etc.
“Adevărul e stăpânul nostru”, spunea Mihai Eminescu, fapt pentru care respectul pentru acesta trebuie să fie absolut, indiferent dacă ne place sau nu.
Citind mai multe scrieri despre Gerorge Pop de Băsești, mi-am format o opinie de nezdruncinat despre această personalitate istorică. Pentru mine, rămâne un model uman, chiar dacă există, după unii, și o filă controversată, cea în legătură cu primul său copil.
În conformitate cu arborele geneologic al familiei Pop de Băsești (realizat, după memorie și spusele altora, de Ana Stan, născută Filip, din Lipău, Sătmar, publicată în monografia Pr. Prof. Ioan Georgescu - "George Pop de Băseşti. 60 de ani din luptele naţionale ale românilor transilvăneni"), căsătoria lui George Pop cu Maria Loșonți a fost binecuvântată de nașterea a doi copii, Linuca Carolina, născută în anul 1861, care a decedat la numai câteva luni, la data de 16 ianuarie 1862, și Elena, născută la 26 noiembrie 1862, căsătorită cu avocatul Francisc Hossu-Longin, ce a decedat la 15 mai 1940, la Băsești.
Din lucrarea Georgetei Cedică Robu - "Cartea neamului nostru” am aflat, cu stupoare, despre Ana, prima fiică a lui Gerorge Pop de Băsești, rodul dragostei cu Maria de Loşonczzi Szebeşti, pe care a cunoscut-o când a plecat dintr-o permisie la un bal, la un castel din Răscruci, o localitate între Cluj şi Gherla, George îndrăgostindu-se de ea, despre care a aflat mai apoi că era văduva baronului Szebeşti, o maghiară, descendentă de viţă nobilă. Pentru că s-au plăcut, s-au iubit şi Maria a dat naştere unui copil, unei fetiţe pe care mama ei a înscris-o în acte cu numele de Ana Szebeşti, şi a lăsat-o la Cluj, într-un orfelinat, în grija unei doici, pentru că ea, mama, nefiind căsătorită cu George, cu prejudecăţile care există şi astăzi, n-a cutezat să-şi asume resposabilităţi mai largi. Dar, de la distanţă, a supravegheat şi şi-a ocrotit tot timpul copilul. Ulterior, când Maria şi George s-au căsătorit şi s-au stabilit la Băseşti şi-au adus şi pe Ana ca pe o fiică „înfiată” de educaţia căreia s-au ocupat întrutotul, ca şi de copiii care au urmat. Când a venit timpul, Ana s-a căsătorit cu Petru Rob, învăţător din Oarţa, un apropiat colaborator al lui George Pop de Băseşti, dar secretul naşterii ei a rămas secret, până când, spun rudele şi legendele locului, Maria, mama ei, a căzut bolnavă, la pat, şi nu-şi putea slobozi sufletul decât atunci cănd Ana a sosit la patul ei şi, după obicei, dându-şi mâna cu o altă soră a ei, după mamă şi tată, Elena, peste patul mamei lor, ceea ce, în tradiţie, a însemnat că s-au recunoscut că sunt surori bune. Dovadă, la câteva ceasuri, Maria a închis ochii împăcată cu Dumnezeu care-i ierta un păcat din tinereţe.
Neexistând dovezi clare despre existența Anei, ci doar mărturii a unor personae ce puteau fi sau nu cointeresate să justifice apartenența la familia Pop de Băsești, am ezitat să public o asemenea poveste, din respect pentru memoria străbunului nostru, George Pop de Băsești, însă publicarea acestei legende în “Formula AS” și după mulțimea de mesaje primite în ultimii 4 ani, după această dezvăluire, mi s-a părut corect să o public.
Indiferent care este adevărul despre genealogia familiei George Pop de Băsești, acesta rămâne pentru mine o icoană de trecut, “Bătrânul Nației”.

P.S.

"Nu cred ca aceasta întâmplare din viața lui, care a fost de fapt o poveste de dragoste, i-ar putea știrbi din meritele de a fi fost un mare Român! Și, da, este și aceasta întâmplare, încă o dovadă ca era un om, ca noi toți, și căruia, nici cel mai dumnezeiesc sentiment, iubirea, nu i-a fost străină!"-Ela Modoveanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu