sâmbătă, 9 martie 2019

George Pop de Băsești, simbolul Marii Uniri din 1918

"Marea Unire de la Alba Iulia, din 1918, a fost posibilă cu efortul unor personalități marcante ale acelei vremi. Fără de acestea, probabil că România, așa cum o știm noi azi, ar fi avut încă mult timp de așteptat. Liderul acelei generații excepționale de politicieni a fost George Pop de Băsești, cel care avea să devină președintele Adunarii Naționale de la Alba Iulia, în cadrul căreia s-a adoptat actul unirii tuturor teritoriilor românești.
Născut în comuna Băsești, în 1835, dintr-o familie nobiliară, s-a facut cunoscut ca unul dintre cei mai mari luptători pentru drepturile românilor din Ardeal. Timp de aproape un deceniu, el le-a reprezentat interesele în cadrul Parlamentului Ungariei.
Atitudinea sa pro-românească a deranjat foarte tare, fapt pentru care autoritățile maghiare au încercat asasinarea marelui om politic. Atentatul a eșuat, dar George Pop nu a mai fost ales deputat.
Pentru cauza în care a crezut cu atâta tărie, a fost condamnat la închisoare, în urma unei scrisori adresate lui Franz Josef, împăratul Austro-Ungariei. Prin actul respectiv, cunoscut ca Memorandumul Transilvaniei, semnat de liderii Partidului Național Român, se cereau pentru românii din Ardeal drepturi egale cu ale populației maghiare.
Ulterior perioadei de detenție, George Pop a continuat să militeze pentru drepturile românilor din Ardeal. Centrul mișcării naționaliste al carei lider a fost s-a situat la reședinta acestuia din Comuna Băsești.
Încununarea unei cariere politice de excepție, a unei vieți dedicate întru totul românismului, a fost momentul 1 Decembrie, 1918. La Alba Iulia, George Pop a fost un factor de echilibru pentru cei 1.228 de delegați care au votat Unirea Transilvaniei cu România.
Dupa ce și-a văzut visul împlinit, George Pop a revenit la Băsești, unde a mai trăit câteva luni. Înmormântarea sa, în februarie 1919, nu a fost lipsită de evenimente. Adversarii săi nu au pregetat să atace cortegiul funerar ce traversa localitatea.
Fără doar și poate, George Pop de Băsești, prin viața închinată crezului național, rămâne una dintre figurile emblematice ale istoriei României, a cărui memorie trebuie cinstită așa cum se cuvine."

Ciprian Dragos
Mai multe despre viața marelui om politic, simbol al Marii Uniri, în documentarul video de mai jos.

Sursa: https://ziarmm.ro/video-documentar-george-pop-de-basesti-simbolul-marii-uniri-din-1918/?fbclid=IwAR2FK8NB9gscGazD-rTVyE_6FXQTitDYwGy7U3UjfoxeMdn3pziGPixhI4c

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu