sâmbătă, 2 martie 2019

Casa Memorială "George Pop de Băsești"...


La 1 februarie 1976 a fost inaugurat Muzeul Memorial “George Pop de Băsești”, în casa, construită între 1885-1890, ce a aparținut tribunului Marii  Uniri.
Pâna în 1940, casa a fost locuită de fiica sa Elena Pop Longin și sotul său, Francisc Hossu Longin. Naționalizată, în 1948, a servit ca sediu C.A.P. și magazie de cereale, fierărie, depozit de îngrăşăminte chimice etc.
Datorită lui George Pop, Băseştiul a devenit centrul spiritual al judeţului, dar, tot din cauza lui, în perioada comunismului, comuna era cât pe ce să dispară de pe hartă, în 1967, pentru ca nimic să nu mai aducă în conștiința viitorimii despre luptele și idealurile acestui nobil și generos om, ce s-a contopit afectiv cu năzuințele consătenilor săi. Lui George Pop i s-au pus trei capete de acuzare: că era moşier, catolic şi preşedinte al Partidului Naţional Român. 
Pentru asta s-a încercat să fie scos din istorie, deşi a fost preşedintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. Comuniştii nu s-au mulţumit însă cu atât, au încercat să schimbe numele localităţii în Livada, dar oamenii n-au acceptat schimbarea. Aşa că s-au gândit să profite de baza materială lăsată de George Pop. Actuala casă memorială a fost primul sediu al CAP-ului din zona Codru.  S-a stabilit inclusiv ziua când să înceapă demolarea. Prin intervenţia lui Dumitru Pop, marele folclorist, originar din Băsești,  s-a reuşit salvarea casei şi transformarea ei în Muzeu Etnografic al Zonei Codru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu