duminică, 7 ianuarie 2018

„George Pop de Băsești. 60 de ani din luptele naționale ale românilor transilvăneni”

La Editura Societății Culturale Pro Maramureș „Dragoș Vodă” din Cluj – Napoca a apărut, în condiții excelente, și cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Sălaj, Tiberiu Marc, a primarului municipiului Zalău, Radu Căpîlnașiu și a directoarei Bibliotecii Județene Sălaj, Florica Pop, a doua ediție a cărții preotului – profesor Ioan Georgescu, „George Pop de Băsești. 60 de ani din luptele naționale ale românilor transilvăneni”.
 Îngrijitorul și coordonatorul ediției (cea inițială a apărut în 1935 la Editura Asociației Culturale „Astra” din Oradea, în 1935, cu sprijinul Comitetului central al „Astrei” din Sibiu și a mai multor instituții și personalități sălăjene), Vasile Iuga de Săliște, a notat că această carte „apare în urma unei vechi dorințe de-a mea de a scrie despre oameni, locuri, fapte și întâmplări din Țara Codrului, din actualul județ Maramureș”.
 Ioan Georgescu, printre altele, la 1 august 1923, cu ocazia inaugurării monumentului funerar George Pop de Băsești din localitatea sălăjeană (pe atunci) unde s-a născut președintele PNR și al Adunării Naționale de la Alba Iulia, a rostit un discurs în calitate de secretar general al Astrei (p. XIII). 
Ion Buzași: biografia lui Ioan Georgescu „capătă accente dramatice după al doilea război mondial și după desființarea Bisericii Române Unite cu Roma. O vreme trăiește izolat, dar, ca să-și câștige existența predă câțiva ani – mirabile dictu – limba rusă la Cisnădie. Este arestat în 1961 și condamnat la șase ani de închisoare, dar beneficiază de amnistia generală din 1964. Bolnav și slăbit, după anii de detenție, își mângâie bătrânețile prin lectură și studiu în sălile Bibliotecii Academiei, până la moartea subită, pe stradă, în 1968. (…) 
Între publiciștii greco-catolici, Ioan Georgescu se aseamănă cu Elie Dăianu, prin hărnicia și diversitatea scrisului. Este autorul a câteva zeci de cărți și broșuri cu o tematică uluitor de diversă: monografii istorice, contribuții documentare, articole de popularizare, antologii literare (pp. XXI – XXII). 
George Pop de Băsești s-a născut la 1 august 1835 în Băsești, unde a și decedat la 23 februarie 1919.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu