vineri, 7 august 2020

De la "Badea" Cârțan la "Badea" George

Badea Cârțan, “un țăran cât o etenitate”, în peregrinările sale multiple, începând cu momentul dualismului austro-ungar din 1867, l-a întâlnit pe George Pop de Băsești, la procesul memorandiștilor, din mai 1894.

La Cluj, Badea Cârțan a fost arestat şi bătut de jandarmi, pe motiv că nu era posibil ca un simplu cioban să asiste din proprie iniţiativă la un proces politic atât de important, însă, după bătaia încasată, a plecat din nou la Viena, unde intră în audienţă la împărat, la Franz Josef, care i-a promis tragerea la răspundere a vinovaţilor.

La întoarcere din capitala Imperiului austro-ungar, "Badea" Cârțan, i-a vizitat la închisoarea din Vacz din Ungaria pe memorandiştii condamnaţi la detenţie, inclusiv pe George Pop de Băsești, "Badea" George fiind condamnat la 1 an de temniță, obligat să-și ispășească păcatul dragostei de neam în închisorile de la Seghedin și Vacz, locuri unde și-a întărit credința în idealul național: ”Noi luptăm cu arme legale pentru o cauză mare.”, răstimp în care îi moare soția, Maria Loșonți, “de supărare”, în 11.06. 1895.



Datorită deselor lui apariţii, directorul închisorii l-a bănuit că Gheorghe Cârțan ar fi spion; în consecinţă, nu i s-a mai permis accesul în incinta penitenciarului. În această situaţie reacţia lui "Badea" Cârţan a fost pe cât de neaşteptată pe atât de impresionantă. Ca să arate că nu i-a uitat pe martirii neamului, s-a aşezat liniştit la poarta de intrare în închisoare şi scoţând fluierul din şerpar a început să doinească de jale, timp îndelungat, spre surprinderea trecătorilor unguri din afară şi spre mulţumirea celor întemniţaţi, ieşiţi în curte, şi asupra cărora acest semn de viaţă, transmis peste ziduri, produsese o profundă impresie.

Surse: Monografia “George Pop de Băsești- 60 de ani din luptele naționale ale românilor transilvăneni”, de preot prof. dr. Ioan Georgescu și https://jurnalspiritual.eu/un-taran-cat-o-eternitate-bade…/…


https://www.facebook.com/LectiaIstorie/photos/a.409460809185339/2024119077719496/?type=3&theater&hc_location=ufi


Ionel Mesaroș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu