miercuri, 10 august 2022

Un scurt istoric al familiei Pop de Băsești

 















Nobilii din Băsești erau oameni harnici, cu dare de mână. Ștefan, fiul lui Dumitru Pop, cumpără de la contele Tokoli Imre moșiile din Băsești și Oarța de Jos. La 31.10.1678, Principele Ardealului Mihail Apafi încuviințează înregistrarea, deci legitimitatea proprietății, act ce consfințește înnobilarea familiei Pop de Băsești.

Petru Pop de Băsești cel Tânăr, născut la 1814 și mort la 1869, tatăl lui George Pop, a fost un om cu calități deosebite. Soția lui, Susana Pop de Turț, a fost o femeie nobilă, econoamă, prevăzătoare, calități ce are să le transmită și iubitul ei fiu.
George Pop de Băsești vede lumina zilei la 1.08.1835. El își începe studiile în comuna natală, apoi le continuă la Baia Mare și la Oradea. Dându-și bine seama că, fără de căsătorie, n-ai casă adevărată, în 1860, el se căsătorește cu Maria Loșonți, o femeie caritativă și credincioasă, mariaj binecuvântat de Dumnezeu cu două fiice: Maria Carolina și Elena Gheorghina. Prima fiică moare la vârsta de un an. A două fiică, Elena (1862-1940), având o fericită sinteză a calităților cu care au fost înzestrați nobilii ei părinți, a avut parte de o educație aleasă, dobândită în institutele călugărești, la Budapesta, la Mănăstirea Sfânta Maria a călugărițelor engleze, alături de mătușa sa, sora mai mică a lui George Pop, Maria, rămasă în grija lui după moartea părinților.
În 26.11.1882, Elena Pop se căsătorește cu avocatul Francisc Hossu Longin(1847-1935).
În timpul robiei de la Vacz, unde a fost închis în urma procesului memorandiștilor, lui George Pop de Băsești îi moare soția, de supărare.
După Marea Unire, după ce și-a văzut visul cu ochii, George Pop de Băsești trece la cele veșnice la 23 februarie 1919.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu