joi, 11 august 2022

Locul în care «s-a copt» Unirea


Marele patriot ardelean, George Pop a locuit permanent în Băseşti. Fiind preşedintele Partidului Naţional Român timp de 16 ani, tocmai în perioada premer­gătoare Marii Uniri, casa lui a devenit, oarecum neoficial, sediul partidului, fiind vizitat aici de ne­numărate personalităţi ale vremii. Întrea­ga diplo­maţie a Unirii s-a purtat la Băseşti, locul aces­ta de­venind astfel unul cu o mare încărcătură sim­bo­­lică. În vremea aceea, Bă­seştiul era doar un târ­gu­şor, ce-i drept prosper, avea şapte mori, ceea ce era mult pentru acea epocă, avea târg de ani­male, câteva clădiri cu etaj şi mai multe prăvălii, "bolduri", cum li se spunea.
 În 1906, Nicolae Iorga îl vizitează la Băseşti pe "Bă­trânul naţiei", şi iată ce spune despre acel mo­ment: "În casa de la Băseşti era, nu de puţine ori, Gu­vernul Pro­vi­zoriu al Ardealului asuprit".
George Pop de Băseşti a pri­mit şi găzduit în gospodăria lui mulţi oameni im­portanţi ai vremii, ade­văraţi făuritori de istorie: Vasile Lu­­caciu, Ioan Raţiu, Iuliu Co­ro­ia­nu, Di­mitrie Com­şa, Petre Dulfu, Va­sile Gol­diş, Teodor Mihali, Iosif Vul­can, I.C. Brătianu, în calitate de prim-mi­nistru al Româ­ni­ei, Nicolae Titulescu, ministru de externe, Nicolae Filipescu, primarul Bucureştiului şi fost ministru, generalul Traian Moşoiu, brav luptător în Primul Război Mon­dial, Vintilă Brătianu, ministru de război, Au­rel Cosma, Iancu Nistor şi mulţi alţii. Oc­tavian Goga, la împlinirea a 5 ani de la stin­ge­rea lui Geor­ge Pop de Băseşti, spunea într-o adu­na­re care a avut loc chiar aici, în sat: "E un capitol de istorie na­ţio­nală în cripta de la Băseşti. Epi­goni ai ţării mele, mergeţi la ea să învăţaţi dra­gostea de neam". Toţi aceşti oameni veneau la Băseşti ca la "Mecca ro­mână". Da­că Blajul a fost cel care a dat "lu­mi­nă" în Ardeal, prin şcolile sale deosebite, de un­de "a răsărit soarele românilor", cum spunea Ion Heliade Rădulescu, Băseştiul a fost locul în care "s-a copt" Marea Unire.


Sursa: Interviu acordat de primarul comunei Băsești, Ioan Călăuz, revistei "Formula AS", apărut în nr. 1332 din 2018 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu