De curând, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a fost beneficiarul unei donații cu caracter documentar și memorial a domnului Onea Lucian Alexa, din Baia Mare. Obiectul donației sale este o frumoasă carte poștală ilustrată din localitatea Băsești, datată în primul deceniu a secolului XX. Antetul cărții poștale, text tipărit cu majuscule în mai multe limbi (franceză, germană, italiană) ne obligă oarecum să facem precizarea că este vorba despre Uniunea poștală internațională, înființată în anul anul 1874 la Berna, în cadrul căreia au fost stabilite proceduri operaționale comune și tarife poștale uniforme.
Cartea poștală a fost expediată, din Băsești la 23.02 1908 pe adresa „Drăgălașei Dșoare Valeria Caiman” din Váradia (comitatul Timis), de către dr. Iustin Iuga, binecunoscut în zonă ca și fondator al corului plugarilor din localitate (1907). Printre altele autorul textului relatează primirea grandioasă făcută la sosirea în localitate precum și la „castelul” lui George Pop de Băsești (1835-1919). Imaginile sau mai bine-zis colajul de imagini de pe cartea poștală ne duc în urmă cu mai bine de 100 de ani astfel încât vedem cum arăta odinioară localitatea Băsești în zi de sărbătoare sau cum arăta o expoziție de copii (manifestare cu valențe educative pentru tinerele mame) organizată de fiica marelui tribun, Elena Pop Hossu Longin. Cu siguranță, localitatea Băsești, aparținătoare la vremea respectivă comitatului Sălaj, a beneficiat, în mare parte, de privilegiul tipăririi unei cărți poștale ilustrate, datorită personalității binecunoscutului lider politic român.
Mulțumim domnului Lucian Onea pentru donația făcută instituției noastre și ne manifestăm recunoștința pentru îmbogățirea pe această cale a fondului documentar referitor la George Pop de Băsești și localității care-i poartă numele!
Sursa: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
P.S.
Alese mulțumiri, domnului Lucian Alexa Onea, donatorul acestei vederi, domnului dr. Viorel Rusu, directorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, cel care a răspuns favorabil, cu promptitudine, inițiativei noastre de preluare a donației!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu