vineri, 6 noiembrie 2020

Redeschidere solemnă a Casei Memoriale “George Pop de Băsești”






La fel ca în viața noastră a fiecăruia, și în viața unei comunități  există clipe de neuitat.




Cândva, pragul casei lui George Pop de Băsești a fost trecut atât de oameni simpli, cât și de personalități: George Barițiu, Valeriu Braniște, Titu Maiorescu,  Nicolae Iorga, Octavian Goga, I. C. Brătianu, Iuliu Maniu, Vasile Lucaciu, Ion Rațiu, Vaida-Voievod, Vasile Godiș au fost câțiva dintre oamenii mari ai țării ce au fost oaspeții lui “Badea” George. Azi, pragul casei Președintelui Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia  a fost trecut, în premieră, de președintele țării.

Vineri, 6 noiembrie 2020, la 13.00,  a avut loc, în mod solemn,  redeschiderea  Casei Memoriale “George Pop de Băsești”, după recenta restaurare, în prezența președintelui României Klaus Werner Iohannis, a președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a Prefectului județului Maramureș, Nicolae Silviu Ungur, a directorului Muzeului Județean de Istorie și Arheologie, prof. dr. Viorel Rusu,   dar și a altor oficialități,  ziariști,  consăteni  și alți invitați.  

Președintele Klaus Werner Iohannis a semnat în cartea de onoare a casei memoriale și  a rostit o alocuțiune în care a adus un omagiu președintelui Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, George Pop de Băsești. Președintele țării a acordat  medalia aniversară "Centenarul Marii Unirii" Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. De asemenea, au mai rostit alocuțiuni președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, dar și directorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie, prof. dr. Viorel Rusu.




Menționez că de la această manifestre solemnă a lipsit, din păcate, după cum a afirmat în alocuțiunea sa directorul Muzeului Județean, primarul comunei Băsești, dr. Ioan Călăuz, unul dintre artizanii operei de restaurare a casei memoriale.


Amenajată în conacul construit în perioada 1885-1890, reședința familiei George Pop de Băsești, casa memorială, o bijuterie arhitecturală care are o simbolistică deosebită în sufletul românilor, a beneficiat, de finanțare guvernamentală de 2,6 milioane de lei pentru consolidare și reabilitare, ca monument istoric de importanță națională.

Până în 1940 casa a fost locuită de fiica sa, Elena Pop Longin, împreună cu soțul ei, Francisc Hossu Longin. Naționalizată în anul 1948 , a servit ca sediu CAP și magazie de cereale.


La 1 februarie 1976 a fost inaugurat Muzeul Memorial “George Pop de Băsești”, în casa ce a aparținut tribunului Marii Uniri.


Datorită lui George Pop, Băseştiul a devenit centrul spiritual al judeţului, dar, tot din cauza lui, în perioada comunismului, comuna era cât pe ce să dispară de pe hartă, în 1967, pentru ca nimic să nu mai aducă în conștiința viitorimii despre luptele și idealurile acestui nobil și generos om, ce s-a contopit afectiv cu năzuințele consătenilor și al Neamului Românesc. Lui George Pop i s-au pus trei capete de acuzare: că era moşier, catolic şi preşedinte al Partidului Naţional Român. Pentru aceste motive  s-a încercat să fie scos din istorie. Comuniştii nu s-au mulţumit însă cu atât, au încercat să schimbe numele localităţii în Livada, dar băseștenii n-au acceptat schimbarea. Comuniștii au stabilit inclusiv ziua când să înceapă demolarea casei “patriarhului cauzei românești”. Prin intervenţia profesorului universitar Dumitru Pop, marele folclorist, originar din Băsești, s-a reuşit salvarea casei şi transformarea ei în Muzeu Etnografic al Zonei Codru.






Azi, zi istorică pentru comunitatea băseșteană, pentru toți cei care trecând pragul casei memoriale  au resimțit o emoție profundă, născută din  sentimentul de recunoștință pentru viața și activitatea lui George Pop de Băsești, cel care și-a unit năzuințele personale cu cele ale nației sale, luptând pentru zdrobirea robiei noastre sufletești, prin realizarea marelui vis a lui Mihai Viteazul: unirea tuturor  celor  de o limbă și de-o lege, într-un singur nedespărțit Stat Românesc.




Ionel Mesaroș, fiu al satului Băsești







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu